Prijscalculator aanleverspecificaties

Om goed drukwerk te kunnen leveren hebben wij een goed drukbestand nodig. Hierbij de uitleg aan welke eisen een goed drukwerkbestand moet voldoen.

Onze vormgever Vincent kan helpen met aanpassing of de opmaak van een compleet drukbestand. Mocht je hier meer over willen weten bel of mail ons dan gerust!

cPDF:
Wij ontvangen bij voorkeur een certified PFD (cPDF), dit is een een drukklaar bestand. Deze PDF kan gegenereerd worden uit grafische programma’s zoals Adobe InDesign, Adobe Illustrator en Adobe Photoshop. Andere programma’s als Word, Excel of bijvoorbeeld Powerpoint zijn hier geen goede basis voor. Mocht je zelf niet de beschikking hebben tot een grafisch programma zoals InDesign dan is het goed om een vormgever in te schakelen welke het drukbestand voor je kan maken. Wij kunnen je hier eventueel ook mee helpen.

CMYK (4/0 of 4/4):
Een full color drukbestand dient opgebouwd te zijn uit CMYK, er dient geen RGB aanwezig te zijn en als er geen PMS kleuren mee gedrukt hoeven te worden mogen die ook niet in het het drukbestand te zitten.
Bij offset-druk graag geen zwaardere bedrukking dan 280% aanhouden (totaal bedrukking van C + M + Y + K)

Zwart bedrukking (1/0 of 1/1):
Bij zwart drukwerk dient het bestand alleen uit zwart opgebouwd te zijn. Let op, het kan zo zijn dat je bijvoorbeeld zwarte teksten ziet maar dat de zwarte kleur toch opgebouwd is uit CMYK.

Afloop:
Elke pagina dient voorzien te zijn van 3 mm afloop (bleed) rondom. Zorg er ook voor dat een eventuele achtergrond of foto’s ook 3 mm van de pagina aflopen. Hierdoor voorkom je dat er een witte rand om je drukwerk kan komen te zitten na het nasnijden.

Foto’s en afbeeldingen:
Wij adviseren een minimale resolutie van 300 dpi aan te houden.
Een resolutie lager dan 240 dpi raden wij af omdat de afdrukkwaliteit korrelig en onscherp kan worden

Snij- en vouwlijnen:
Graag het drukbestand voorzien van vouw en snijlijnen.

Kleur referentiebalk en printmarks:
Er hoeven geen kleur referentie balken of printmarks in het drukbestand te zitten. Staan deze er wel in, dan deze graag buiten de 3 mm bleed zetten.

Lijnen in je drukbestand:
Als er lijnen in je bestand zitten adviseren we om deze minimal 0,25 mm dik te houden.

Zwarte teksten, lijntekeningen en grafieken kunnen het best uit alleen zwart opgebouwd te zijn. Hierdoor krijg je een strakker eindresultaat na het drukken.

Bar en QR-codes:
Bar en CR-codes dienen uit alleen zwart en uit een vector bestand te zijn opgebouwd. Daarnaast dient er geen bedrukking achter te staan. Als dit niet het geval is bestaat de kans dat ze niet scanbaar zijn.

Diepzwart:
Wil je een extra diepe kleur zwart maken dan kan je deze opbouwen uit 50% Cyaan / 40% Magenta / 40% Yellow / 100% key (zwart). Dit hoeft niet voor teksten kleiner dan 15pt.

Wit op overdruk:
Wit mag niet op overdruk staan in je bestand. Dit zou uiteindelijk weg vallen bij het drukken.

Cover
We ontvangen graag een los drukbestand voor het cover, dit dient een bestand te zijn van het plano cover (met rug).
Bij een drukwerk productie met een rug (gebrocheerd of gebonden) zullen wij de maten van de rug aan je doorgeven.
Bij een hardcover boek zullen wij je een werktekening toe sturen met alle maten van het drukbestand voor het cover er in.
Wij adviseren om teksten 10 mm van de snij-lijnen af te houden en niet in de rillijnen of kneep te zetten. Bij een softcoverboek zit er een extra rillijn op 4 mm na de rug op het front en het back cover.
Indien bij een sofcoverboek de binnenzijde van het cover bedrukt dient te worden ontvangen we hiervan ook graag een bestand (als spread). Hierbij rekening houden dat de rug en de kneep geen bedrukking staat omdat hier lijm komt te zitten voor het binden. De kneep zit 4 mm links en rechts van de rug.
Als de binnenkant van het cover niet bedrukt is hoeft dit ook niet aangeleverd te worden.
Bij een geniete productie hoeft het cover niet appart aangeleverd te worden.

Schutbladen
Indien de schutbladen niet bedrukt zijn hoeft hier geen drukbestand voor aangeleverd te worden.
Indien de schutbladen wel bedrukt dienen te worden ontvangen wij graag een los drukbestand hiervoor. Een hardcover of intergraal gebonden boek heeft acht schutbladen. We dienen ook een drukbestand te ontvangen met de 8 schutbladen hierin, deze moeten ook op de juiste volgorde staan. Elke pagina mag los staan. Hierbij graag rekening houden dat de eerste en laatste pagina van het schutbladen geen bedrukking hebben omdat deze zijdes gebruikt worden om tegen de binnenkant van het cover aan te plakken.

Binnenwerk
Wij ontvangen graag een bestand voor het hele binnenwerk. De pagina’s dienen allemaal los (geen spreads) en op leesvolgorde te staan.
De eerste pagina van het binnenwerk is een rechter pagina. Doorgaans wordt dit ook pagina 1 genoemd. De laatste pagina is de linker pagina. Het binnenwerk dient uit een veelvoud van 4 pagina’s te bestaan. Mocht je hier niet aan komen dan graag een aantal witte pagina’s aan je bestand toevoegen zodat het drukbestand uit een veelvoud van 4 pagina’s bestaat. De drukker weet dan ook waar de wit pagina’s geplaatst moeten worden.

UV spot, preeg of foliedruk
Als je een extra afwerkings optie wilt op bijvoorbeeld het cover, zoals UV spot, een preeg of foliedruk dan ontvangen we hier graag een apart drukbestand voor. De maten van dit bestand dienen het zelfde formaat te hebben als het bestand van het plano cover.
In dit bestand dient de exacte positie waar de UV spot, preegof folie druk staat, duidelijk aangegeven te worden. Dit mag aangegeven worden met vol vlakken, welke in een 100% kleur zijn opgebouwed. Hierin kan geen verloop zitten of een kleur welke minder dan 100% is.

Stansen, extra rillijnen of perforatielijnen
Indien er een stans, extra rillijn of perforatie lijn in het drukwerk zit mag de positie er van aangegeven te worden met een extra toegoevoegde kleur in het bestand.

Profielen
Je bent zelf vrij om het juiste profiel te kiezen. Graag extra letten dat als er op ongecoat papier (bijvoorbeeld: houtvrij offset / romandrukpapier zoals Munken en Alto / lasergeschikt papier) er een ongecoat profiel gekozen worden.
Bij een gecoate papier soort (bijvoorbeeld: mat mc / silk mc / gesatineerd mc) dient er voor een gecoat profile gekozen te worden.
Een veel gebruikt profiel is bijvoorbeeld FORGA. Kies bij dit profile altijd voor de hoog mogelijkste versie.

Kleuren Proef:
Op elk beeldscherm waar je je drukbestand opent kunnen de kleuren er iets anders uit zien. Hierdoor is een standarad beeldscherm geen goede referentie voor de te drukken kleuren. Ook een print uit een printer kan afwijkend zijn in de te drukken kleuren. Hiervoor is het mogelijk om een ISO gecertificeerde kleuren drukproeven te maken, deze komt voor 98% overseen met de te drukken kleuren in offset. Vraag ons naar de mogelijkheden. In de planning hebben we extra tijd nodig om deze proeven te maken.

Help
Indien bovengenoemde niet helemaal duidelijk is vraag ons gerust om te helpen.
Vincent is al ruim 25 jaar als vormgever actief. Hij werkt netjes en snel. Hij kan jullie helpen met aanpassingen of de gehele opmaakt van het drukbestand. Vraag ons naar de mogelijkheden